Clasificare

1.În funcție de comportarea glucidelor la reacția de hidroliză:

Oze

Cunoscute și sub denumirea de monoglucide sunt glucidele care prin hidroliză nu pot fi descompuse în molecule mai simple care să posede proprietăți fizico – chimice caracteristice glucidelor;De asemenea constituie substanțe de rezervă utilizate de către celule și țesuturi. Biosinteza lor se realizează prin fotosinteză.

Ozide

substanțe formate prin unirea mai multor molecule de monozaharide :

  • Oligozaharide formate dintr-un număr mic (2-10) de resturi de monozaharide, unite prin punți eterice (C-O-C) și care eliberează, prin hidroliză, monozaharidele constituente (ex.: zaharoza, maltoza, lactoza)
  • Polizaharide număr foarte mare de monozaharide (ex. rafinoza)

2.În funcție de numărul de atomi ce carbon:

Monozaharide:

  • cu 5 atomi de carbon (ex.: manoza, riboza, dezoxiriboza si arabioza)
  • cu 6 atomi de carbon (ex.: glucoza, fructoza și galactoza – toate 3 au formula moleculară C6H12O6, dar proprietăți diferite

Polizaharide:

  • Amidonul
  • Glicogenul
  • Celuloza și hemiceluloza
  • Chitina

Leave a comment