1.În funcție de comportarea glucidelor la reacția de hidroliză:
Oze
Cunoscute și sub denumirea de monoglucide sunt glucidele care prin hidroliză nu pot fi descompuse în molecule mai simple care să posede proprietăți fizico – chimice caracteristice glucidelor;De asemenea constituie substanțe de rezervă utilizate de către celule și țesuturi. Biosinteza lor se realizează prin fotosinteză.
Ozide
substanțe formate prin unirea mai multor molecule de monozaharide :
- Oligozaharide formate dintr-un număr mic (2-10) de resturi de monozaharide, unite prin punți eterice (C-O-C) și care eliberează, prin hidroliză, monozaharidele constituente (ex.: zaharoza, maltoza, lactoza)
- Polizaharide număr foarte mare de monozaharide (ex. rafinoza)
2.În funcție de numărul de atomi ce carbon:
Monozaharide:
- cu 5 atomi de carbon (ex.: manoza, riboza, dezoxiriboza si arabioza)
- cu 6 atomi de carbon (ex.: glucoza, fructoza și galactoza – toate 3 au formula moleculară C6H12O6, dar proprietăți diferite
Polizaharide:
- Amidonul
- Glicogenul
- Celuloza și hemiceluloza
- Chitina