MONOZAHARIDE. Proprietăți fizico-chimice

  • glucoza și fructoza au proprietăți fizice asemănătoare alcoolilor polihidroxilici drept consecință a existenței în moleculele lor a unui număr mare de grupe hidroxil, capabile să formeze legături de hidrogen atât între ele, cât și cu moleculele de apă.
  • sunt substanțe solide, cristalizate, albe, care la încălzire avansată se descompun în carbon și apă
  • sunt solubile în apă, puțin solubile în alcool și greu solubile în solvenți organici
  • au gust dulce, proprietate care se intensifică odată cu creșterea numărului de grupe hidroxil din moleculă

Monozaharidele dau reacții de: oxidare, de reducere cu hidrogen, de condensare, la grupa hidroxil și de fermentație alcoolică:

∞ Reacția de oxidare blândă

z1

∞Reacția de oxidare energică

z2

∞Reacția de reducere

z3

∞Reacția de condensare

z4

∞Fermentația alcoolică

z5

 

Leave a comment