Amidonul

Amidonul este o polizaharidă care, din punct de vedere structural, este alcătuită din amiloză și amilopectină. Amidonul este una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman și animal. Nimerind în organism cu hrana, amidonul se supune hidrolizei enzimatice în prezența amilazelor, transformându-se în glucoză. Aceasta este transportată spre celule, unde se consumă parțial pentru necesitățile energetice ale organismului, conform schemei:

C6H12O6 + 6O2 = 6CO2+ 6H2O + Q

Formula brută a amidonului, determinată prin analiza elementară, este (C6H10O5)n, la fel ca a celulozei. Prin hidroliza cu acizi, amidonul trece în D-glucoza, cu randament cantitativ. Din punct de vedere al compoziției chimice, amidonul este un amestec, format din 2 polizaharide: amilopectină șiamiloză, care diferă între ele prin structură și reactivitate.

-amiloză-

Imagini pentru amiloza Imagini pentru amilopectina

Amidonul ia naștere în procesul de fotosinteză și se depozitează sub formă de granule în semințele, fructele și tuberculii plantelor. Conținutul cel mai mare de amidon îl au boabele de orez (62%-82%), de grâu (57%-75%), de porumb (65%-72%) și tuberculii de cartofi (14%-25%).

Ecuația reacției generale a formării amidonului:

CO2 + H2O —-> CH2O + O2

6 CH2O —-> C6H10O5 + H2O, ambele reacții înfăptuindu-se în cloroplaste (cu participarea clorofilei), la lumină.

Proprietăți fizico-chimice:

amidonul are o structură amorfă, insolubilă în apă, deși la contact cu apa acesta se umflă. La recunoașterea amidonului se folosește iodul: la contact cu acesta, amidonul dă o culoare violet închisă la rece

Reacții:

Cu apa în prezența acizilor:

(C6H10O5)n + nH2O → n C6H12O6

Cu apa în prezența amilazei:

2(C6H10O5)n + nH2O → n C12H22O11

Utilizări:

-se utilizează ca apret, în industria textilă, și ca material de suport, în industria medicamentelor

-în industria berii și a alcoolului etilic

-prin întreruperea hidrolizei acide sau enzimatice a amidonului se obține un sirop alcătuit din dextrine, maltoză și glucoză (melasă amidonată sau sirop de porumb) și se folosește la înculcirea produselor de cofetărie

Leave a comment